16 Eylül 2008 Salı

Irk Nedir

Irk Tanımı - Antropolojiye göre, aynı anatomik/fiziksel özellikleri (saç ve ten rengi vs. gibi) gösteren insanlar bir 'Irktır'. Irk göz önüne alındığında sadece dış fiziksel özellikleri dikkate almak yeterlidir. Fiziksel özellikler ise iki başlık altında toplanmaktadır; cilt rengi, saç rengi, göz rengi, burun ve göz şekli gibi dışarıdan bakınca görülen özellikler ve daha derinlemesine bir inceleme ve bazı aletler gerektiren özellikler. Ancak bazen alt ırk grupları (yani uluslar için de) ırk terimi kullanılabilir. Örneğin gerçekte Beyaz Irk grubuna dahil içinde olan Türk milleti için "Türk Irkı" tanımlaması kullanmak gibi.

Ulus - Ulus, aynı Irksal özellikleri gösteren, aynı dili konuşan, yüzyıllar boyunca aynı tarihi paylaşmış ve benzer kültürel özellikler gösteren bir halk topluluğudur.

Etnik Grup - Aynı Irk grubuna dahil ancak bağlı olduğu ulusun genelinden farklı bir dili konuşan ve farklı bir kültüre bağlı insanlar bir etnik grup meydana getirirler.

İnsan ırklarını gerçekçi biçimde ilk sınıflandıran Alman doğa bilgini Friedrich Blumenbach'tır. Blumenbach, insan ırklarını derilerinin rengine ve fiziksel özelliklerine göre beş gruba ayırmıştır:
1- Beyaz Irk
2- Siyah ırk
3- Sarı/Mongoloid Irk
4- Kahverengi Irk
5- Amerikalı Kızıl Irk

Ancak bazı bilimadamları Arapları, Kahverengi ırkların tamamını ve kızılderilileri bir ırk sayarak bu ırkları 'Renkli Irklar' kategorisi altında birleştirerek Irkların sayısını dörde indirdiler. Sonuç olarak dünyada 4 büyük ırk vardır:

1- Beyaz Irk Grubu - Türkler, İtalyanlar, Ruslar vs. gibi açık tenli uluslar.
2- Siyah Irk Grubu - Bütün Afrikalılar ve bazı Pasifik adalarında yaşayan halklar.
3- Sarı/Mongoloid Irk Grubu - Çinliler, Japonlar, Kazaklar vs. gibi halklar.
4- Renkli Irk Grubu - Araplar, Pakistanlılar, Afganlar, Pasifik adaları halklarının çoğu vs..

Farklı uluslarla bir miktar karışmak tehlikeli değildir, zira aynı ırktan uluslar yaklaşık olarak aynı yeteneklere sahiptir. Ancak farklı Irklar ile karışmak, milletin, hem fiziksel varlığını hem de yaratıcı zekasını tehlikeye atar ve üstün olan ırkın yok olmasıyla sonuçlanır. Tıpkı çok zeki birinin zeka özürlü birinden çocuk yapması gibi. Böyle bir durumda, doğacak çocuğun sağlıklı ebeveyni gibi zeki ve başarılı olması beklenemez. Çocuk ya arada bir yerde, ya da tam anlamıyla özürlü olacaktır. Üstün ırklar ile aşağı ırkların karışması da aynı sonucu verir.

Hiç yorum yok: